| זוהר דאר-דיילנא · חוקי הפורום |
עזרה
חיפוש
רשימת משתמשים
לוח זמנים
|
| ברוך הבא, אורח ( התחבר | הירשם ) | שלח שוב את הודעת האישור בדוא"ל |
![]() ![]() ![]() |
| marcel |
|
|
מנהלת ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() קבוצה: מנהלים ראשיים הודעות: 2027 משתמש מספר: 2 תאריך הצטרפות: 10-July 08 |
שמן ארגן - Argania spinosa
- חומר המרפא בצמחים משפחה: Sapotaceae תאור בוטני: הארגן הוא עץ אנדמי למרוקו . הוא נפוץ מאד באזור של אגדיר, שם מצויים יערות צפופים של עצי ארגן. העץ גדל גם ביערות הרריים עד לגובה של 1500מ'. חלקי צמח בשימוש: שמן מהזרעים. עץ בוגר נותן 6-8 ק"ג של פירות. השמן הוא חומר התשמורת העיקרי של הזרע, ומהווה 60% ממשקלו. מרכיבים: חומצה אולאית 41-48%, חומצה לינולאית 32-34%, חומצה פלמיטית 12%, חומצה סטארית 7% סטרולים: beta- stigmasterol, campesterol, spinasterol, schttenol אלכוהולים טריטרפניים: beta-amyrine, tirucallol. רפואה מסורתית: השמן הוכן באופן מסורתי בכל בית. נוהגים להשתמש בשמן בשימוש חיצוני לחיזוק והברקת השיער, לטיפול בעור יבש, לשמירה על העור, לטיפול באקנה ובכוויות. בשימוש פנימי משתמשים בתערובת של שמן ארגן עם קמח שעורה ודבש. התערובת נחשבת למחזקת, מסייעת להחלמה ומגבירה תשוקה מינית. מאכל מחזק נוסף הוא שמן מעורבב עם זרעים קלויים טחונים של ארגן ודבש. נותנים ממנו לילדים ולאנשים הזקוקים לחיזוק. השמן הוא מרכיב חשוב בתזונה. משתמשים בו לאכילה עם לחם וזעתר, וגם לבישול. פעילות: השמן מכיל כ- 80% חומצות בלתי רוויות, והוא מומלץ למאכל. הוא יציב ואינו מתחמצן בקלות. העושר בחומצה לינולאית עושה אותו לשמן מעולה לקוסמטיקה. הוא מפחית יובש ומעכב ייצור מוגזם של קרטין. הסטרול schottenol מסייע לריפוי כוויות ודלקות בעור. רעילות: השמן חסר רעילות לחלוטין ובטוח לשימוש. ליחצו על הלינק הבא כדי לצפות בסרטון מאתר יוטיוב - Coopérative d'huile d'Argan , Année de la femme, Maroc תמונה מצורפת ![]() -------------------- ברוכים הבאים לפורום
|
| marcel |
פורסם ב: Jun 7 2009, 11:28 AM
|
|
מנהלת ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() קבוצה: מנהלים ראשיים הודעות: 2027 משתמש מספר: 2 תאריך הצטרפות: 10-July 08 |
תהליך הפקת שמן הארגן
לעץ הארגן ולעיזים יש מערכת יחסים סימביוזית, העיזים אוכלות רק את קליפת האגוז הם אינם מסוגלים לעכל את ליבת האגוז או הגרעין והאגוז עצמו מוצא את דרכו באופן טבעי לשדות. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() התוצאה שמן ארגן למאכל - ![]() מוצרי קוסמטיקה - ![]() -------------------- ברוכים הבאים לפורום
|
| marcel |
פורסם ב: Jun 8 2009, 09:52 AM
|
|
מנהלת ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() קבוצה: מנהלים ראשיים הודעות: 2027 משתמש מספר: 2 תאריך הצטרפות: 10-July 08 |
שמן עץ הארגן
שם אנגלי: Argan שם בוטני: Argania spinosa CTFA/INCI Name: Argania Spinosa Oil הארגן הוא עץ קוצני הגדל בתנאים קשים של חום, יובש וקרקע דלה. מקורו של הארגן הוא במרוקו והוא כמעט ואינו קיים בשום מקום אחר בעולם. רבים מתושבי מרוקו עצמם מעולם לא שמעו על הארגן מכיוון שהוא גדל רק בדרום-מערב המדינה, אך באזור שהוא גדל ישנם למעלה מעשרים מיליון עצים אשר מהווים מרכיב חיוני בשרשרת המזון והסביבה. הפרי של עץ הארגן דומה לזית, אך גדול יותר ועגול יותר. בתוך הפרי יש גלעין שקליפתו קשה במיוחד ובתוכו זרע ולעיתים שניים או שלשה זרעים. מזרעים אלו מפיקים את שמן הארגן, אשר משמש את המקומיים בעיקר למאכל. מרבית ההפקה נעשית ע"י נשים בשיטה מסורתית אשר כרוכה בעבודה רבה מאד והשמן המתקבל משיטת הפקה זו נוטה להתקלקל מהר יחסית. לאחרונה החלו להפיק שמן ארגן ע"י כבישה באמצעות ציוד מכני. שיטה זו מייעלת מאד את תהליך ההפקה והשמן המתקבל עמיד יותר. שמן הארגן משמש באופן מסורתי כחומר מרפא לפצעים על פני העור, בפרט לאקנה ואבעבועות רוח. הוא גם מיטיב עם עור יבש ויש הטוענים שהוא מעכב הופעת קמטים. שמן הארגן משמש גם כמרכך שיער וכמחזק ציפורניים. ניתן להשתמש בשמן הארגן לקרמים ותחליבים, מוצרי שיער וציפורניים. תמונה מצורפת ![]() -------------------- ברוכים הבאים לפורום
|
| marcel |
פורסם ב: Jun 8 2009, 09:53 AM
|
|
מנהלת ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() קבוצה: מנהלים ראשיים הודעות: 2027 משתמש מספר: 2 תאריך הצטרפות: 10-July 08 |
השמן המסתורי מתוך הבלוג של ציון, יוצר-חוקר-אוכל הפעם הראשונה ששמעתי על שמן ארגן הייתה בנסיעה במונית. במהלך שיחה מקרית עם הנהג, הגענו כמובן לאוכל, כמו רוב השיחות שלי עם אנשים חדשים ובכלל. הנהג סיפר לי בהתרגשות שהוא מחכה בכיליון עיניים לסיום המשמרת כדי לאכול סלט ירקות מתובל בשמן ארגן, שאשתו הביאה במיוחד מטיול השורשים שלה במרוקו. ואני רק חיכיתי לסיום הנסיעה כדי לרוץ ולקנות את השמן המסתורי והמופלא לדברי הנהג. בלוטות הטעם לקחו אותי הרחק בדמיון ובראשי התרוצצו אינספור ניחוחות בנוגע לשמן הלא ידוע. מייד התחלתי לברר בנוגע למקור השמן, ייחודו, סגולותיו והיכן משיגים אותו. אולם, לאחר שגיליתי כיצד הוא מופק (פרטים בהמשך!) ההתרגשות הוחלפה בחשדנות. אך אל דאגה! כל החששות בנוגע לשמן התפוגגו כלא היו לאחר הטעימה הראשונה. הכנתי כמובן סלט ירקות פשוט כמו זה של הנהג. עגבנייה, מלפפון, בצל קצוץ, לימון, שמן זית, מלח, ומעל זילפתי מעט שמן ארגן. מדהים כיצד מספר מועט של טיפות יכולות לחולל שינוי כה גדול. מייד נשביתי בקסם הארגן. הקושי להשיג את השמן ומחירו היקר גרמו להזניח את קסם הארגן. עד שנתקלתי בו לגמרי במקרה בעבודתי בפריז. ועוד בקונדיטוריה! כבר הורגלתי לטעמים המיוחדים והלא שגרתיים של השף שעבדתי אצלו. ואז טעמתי אקלר ממולא בקרם אמלו. הטעם מייד תפס אותי ועורר בי התרגשות מיוחדת. לקח לי מעט זמן עד שגיליתי שאמלו הוא עיסה שמנונית שנשארת לאחר ייצור שמן הארגן והיא משמשת להמתקה ונאכלת גם כמטבל. מייד רכשתי לי בקבוק שמן ארגן גדול ואיכותי ומאז אני משלב אותו בכל הזדמנות – בתיבול סלטים, בתבשילים, במנות של דגים ופירות ים ואפילו בקינוחים. הטעם האגוזי והארומה העשירה משדרגים הכול. הארגן הוא עץ ייחודי שגדל במקומות ספורים בעולם, בעיקר בדרום מערב מרוקו. פרי הארגן דומה מאוד לזית אך הוא גדול יותר, מעוגל ובעל קליפה קשה במיוחד. כל פרי מכיל אגוז קשה ובו 2-3 גרעינים. הדרך המקובלת להוצאת האגוזים מהפרי היא בעזרת עזים. הן אוכלות את קליפת הפרי ופולטות את האגוזים שנאספים ע"י התושבים המקומיים. נשמע פרימיטיבי ומוזר. המחשבה על אכילת שמן מאגוזים שעברו במעי של עז מעוררת רתיעה, אולם מדובר במסורת של מאות שנים וכנראה שזאת הדרך הטובה ביותר. אסתטי זה לא. אגוזי הארגן מיובשים בשמש, עוברים קלייה ומרוסקים למעין עיסה שחומה שממנה מופק השמן בתהליך ארוך וממושך של סחיטה. על מנת להפיק ליטר שמן דרושים כ-35 ק"ג של פרי (תנובה עונתית ממוצעת של עץ אחד). מרבית הפקת השמן נעשית בצורה המסורתית ע"י נשים שמאוגדות בקואופרטיבים מיוחדים. הן יושבות על הרצפה ומפצחות את הגרעינים בעזרת חלוקי נחל על אבנים מלבניות מחוספסות כדי להוציא את הזרעים. לאחרונה החלו להפיק את השמן גם בעזרת ציוד מכני. מעניין אם גם פותחה שיטה להוצאת הזרעים ללא סיוע העזים... השמן משמש למאכל ולתעשיית הקוסמטיקה. הוא עשיר בויטמין E, בחומצות שומן שמסייעות לחיזוק השיער, לטיפולי פנים והוא משמש גם כמרכיב חשוב בייצור תכשירים נגד הזדקנות. כמו כן הוא עוזר בהורדת כולסטרול, בהמרצת מחזור הדם ובחיזוק מערכת החיסון. קשה מאוד להשיג את שמן הארגן בארץ. ניתן להשיג ממנו במעדניות ובחנויות תבלינים שמתמחות בייבוא מוצרים ממרוקו. לא הצלחתי למצוא יבואן רשמי שמייבא את השמן לישראל ואם קיים כזה אני אשמח לדעת. כדי להכיר את השמן צריך פשוט לנסות אותו בכל אופן שנראה לכם. בנוסף צירפתי שלושה מתכונים שמדגימים את הוורסטיליות של הארגן בסלט, בתבשיל קדירה וכקינוח. סלט עגבניות, פלפלים חריפים ושמן ארגן שלוש עגבניות בשלות ללא קליפה בצל סגול שני פלפלים ירוקים חריפים 3 שיני שום קצוץ שמן זית מיץ לימון שתי כפות שמן ארגן מלח, פלפל אופן הכנה – חותכים את העגבניות לקוביות גדולות, מוסיפים להן פרוסות דקות של הפלפלים, קוביות גסות של הבצל, את השום ומתבלים. מניחים את הסלט במקרר לחצי שעה כדי שיופרשו הנוזלים ושהטעמים יתמזגו. אוסובוקו טלה וארטישוק ירושלמי בניחוח ארגן 8 נתחי אוסובוקו 50 גרם שומן כבש 400 גרם ארטישוק ירושלמי (בטטה קסבייה) בצל חתוך לפרוסות גסות גזר חתוך לפרוסות גסות שורש סלרי חתוך גס 2 עלי דפנה 4 מסמרי ציפורן כף כורכום 3 כפות פפריקה בשמן כף רסק עגבניות 2 כוסות ציר טלה 2 כוס יין לבן מיץ מלימון אחד שלוש כפות שמן ארגן שמן זית מלח, פלפל שחור גרוס אופן הכנה – שעתיים לפני ההכנה מורחים שתי כפות שמן ארגן על הנתחים. מחממים את שומן הכבש בסיר גדול ומטגנים את האוסובוקו מכל הצדדים עד שהנתחים זהובים. מוציאים מהסיר ומניחים בצד. מוסיפים לסיר מעט שמן זית ומטגנים את הבצל, הגזר והסלרי עד שהם מתרככים. מוסיפים את רסק העגבניות ומערבבים היטב. מוסיפים לסיר את הנוזלים ואת הבשר. מביאים לרתיחה, מכסים, מוסיפים את התבלינים, מנמיכים את האש ומבשלים שעה וחצי עד שעתיים. כחצי שעה לפני סיום הבישול מוסיפים את הארטישוק הירושלמי. לפני הגשה מוסיפים מעט משמן הארגן עד קבלת הניחוח הרצוי לרוטב. אמלו – הגרסה הביתית 100 גרם שקדים מולבנים 100 גרם דבש 100 מ"ל שמן ארגן קורט קינמון אופן הכנה – מחממים מחבת וקולים את השקדים עד שהם מזהיבים. מצננים, טוחנים דק במעבד מזון ומערבבים אותם עם הדבש (ניתן לחמם מעט את הדבש כדי להקל על העירבוב). מזלפים בעדינות את שמן הארגן תוך ערבוב תמידי של התערובת ולבסוף מוסיפים את הקינמון. את האמלו אני אוהב להוסיף לקינוחים ואני גם אוהב לשלבו בקרם פטיסייר (בסיסי - 650 גרם קרם). לאחר שהקרם מוכן אני מוסיף לו 100 גרם אמלו, מערבב היטב ומשלב את הקרם אמלו בקינוחים אוריינטלים. -------------------- ברוכים הבאים לפורום
|
![]() |
![]() ![]() ![]() |